Blog

Kleur & imago:
Kleurenpsychologie bij logo en huisstijl

Het imago van een merk wordt gevormd door associaties. Een van de ‘dragers’ van associaties is kleur. Vaak zonder dat we het bewust merken, worden we iedere dag beïnvloed door kleur: van de ene kleur worden we vrolijk of krijgen we zin in eten, van de andere kleur komen we juist helemaal tot rust.

Of een ander voorbeeld: we vinden het heel logisch dat iets dat zoet smaakt of ruikt uit een oranje, roze of perzikkleurige verpakking komt. Maar als diezelfde verpakking blauw zou zijn, dan klopt er voor ons gevoel iets niet meer... In een blauwe verpakking verwachten we namelijk iets fris zoals kauwgom of melk.

Kleur communiceert dus.
Op een non-verbaal niveau.

Veel sneller dan een pakkende tekst kan kleur iets over een merk vertellen. Kleur vergroot de herkenbaarheid van een merk enorm. En herkenbaarheid zorgt voor consumentenvertrouwen en vertrouwen zorgt weer voor business. Kleurgebruik kan dus bijdragen aan het bouwen van een sterk merk.

Tenminste... als de kleuren, en het gevoel dat door deze kleur(en) wordt opgeroepen, past bij de identiteit van het merk.

Maar welke kleur vertelt ons wat?
En vertellen kleuren altijd hetzelfde?

Nee, om met het laatste te beginnen, kleur kan in verschillende culturen en verschillende tijden een heel andere betekenis hebben. Dit blog over kleur & imago beperkt zich tot de kleurassociaties in onze Westerse wereld anno nu. Een voor een komen alle kleuren van het spectrum en hun betekenis aan bod. Zowel de positieve als de negatieve associaties.

Handig bij het kiezen van de juiste kleuren voor de gewenste uitstraling!

De eerste kleur die aan bod komt is de kleur rood. (Iedere week volgt een nieuwe kleur.) Bij iedere kleur staan een aantal logo’s van bekende merken als voorbeeld. Ontdek zelf van welke kleurassociaties dit merk gebruik maakt. Of het merk deze beeldvorming ook kan waarmaken in haar producten of dienstverlening... dat is natuurlijk een heel ander verhaal!


gepubliceerd op: 11-11-2011 | © Jeanne Melchels